Başlarken

Merhaba Dostlar ;

30 Nisan 2008 günü, garajın önünde bir-iki parça 5×10 keserken, işaret parmağımı baş kesme testeresine kaptırarak “Usta” lığa terfi ettim.

Doku nakli vs. derken, yıllardır yakınlarımın “Kitap haline getirsene”, “Yazsana”, dedikleri ahşap ile olan çok yönlü aşk hikayemi bu sayfalarda yazmaya başlıyorum!

Gerçi bir özgeçmiş sunusuna dönüşmesini istemiyorum ama, adettendir dediler: Bir iki kelime ile kendinden bahsetmelisin. Bakalım laf bizi nereye götürecek.

Hem anne hem baba tarafım ahşabın içinden geliyor. Orta okulda cumartesileri yarım gün, yaz tatillerinde tam gün olarak başlayan ilişkimiz, 55. yaşıma yaklaştığım şu günlerde aynı merak, saygı ve sevgi ile devam ediyor.

Bunca yıldır o hep bir cinlik yaptı, ben üstesinden gelmeye çalıştım, o bir numara çekti, ben bir daha yutmamaya çalıştım. Bir de baktık ki yıllar geçmiş, bacak – parmak gitmiş.

Kocatır ahşap adamı. Parmaklar kalınlaşır, omuzlar genişler, ciğerlerinizde tiner kokusu, pantolonun dikişleri bile talaş dolar. Temizdir gerçi talaşı. Beş duyunuzu ve en çokta en gelişmiş ahşap işleme makinelerini kullanırsınız: Ellerinizi. Dokunduğunuzda ahşaba, o müthiş detektörler, yani parmak uçlarınız ne hikayeler anlatır size.

Bu denemede yerli – yersiz, teknik – idari ahşap ile ilgili beynimin derinliklerindekilerden, yenilerden – eskilerden, hocalarımdan, batıdan – doğudan bahsetmeye çalışacağım. Belli bir planım olmadan, sizleri sıkmayacak kısa kısa hikayeler şeklinde nereye gittiğini hep beraber göreceğiz.

En büyük dileğim, yöneticiler, hocalar yanı sıra küçük atelye sahipleri ile bu iş kolu için yetişen öğrencilerin bu siteyi keyifli bir referans kitapçığı gibi kullanmasıdır.

Her nekadar kar amacı gütmeyen br girişim ise de, makine, alet – edevat üretenlerin reklamlarının bulunmasının, hedef kitlenin bilgi ve becerisine katkıda bulunduğuna inandığım için, zamanla reklamlara da yer vereceğim.

Akıl akıldan üstündür. Bütün okuyucuların seviyeli yorumlarından heyecan duyacağım.

Ne yazık ki, bu işe kalkıştığım gün, internette Türkçe olan ve marangozluk, dülgerlik, mobilyacılık , kerestecilik, kaplamacılık, cilacılık vs. öğretimine yönelik hiç bir siteye rastlayamadım. Umarım ki, başardığım “Öncü” işlerden biri olan bu site, başkalarını da harekete geçirir ve benzerleri ile çoğalarak bu iş kolu için kulaktan dolma yerine yazılı – çizili doğru dürüst bir bilgi seli oluşmasına neden olur.

Y. Murat Talu - 17.07.2008