Atelye Ekonomisi

Ev ekonomisi olurda atelye ekonomisi olmazmı?
1- Atelyenizin bir köşesinde, fabrikanızın bir çok köşesinde zaten bulundurmanız gereken termometreleri kış gelince daha çok kontrol edersiniz. Çalışma ortamları için 18 santigrat derece sıcaklık yeterlidir. Oturarak çalışılan ofis bölümlerinde 20 derecenin fazlası miskinlik yaratır. Ortam ısısında 1 derecelik sıcaklık düşürmeniz size %5 yakıt tasarrufu sağlar !
2- Isıtıcılarınızın önünü, üstünü kapatmayınız. Yalnız hava akımını kesmekle kalmaz, yansıma yoluyla yayılan ısıdan da mahrum kalırsınız. Radyant ısıtıcıların yansıtıcılarının üzerinde birikenler dahil bütün ısıtıcıların üzerinde biriken talaş ve tozu sık sık temizleyiniz. Daha az enerji harcarsınız !
3- WC lerinizdeki rezervuarların her basışta kaç litre su boşalttığını biliyormusunuz ? Kontrol ediniz ve ilk fırsatta 6 yerine 4 litre su ile aynı temizliği yapan yenileri ile değiştiriniz !
4- Makinelerinizin motorlarının üzerinde biriken ve çabuk soğumalarını engelleyen toz ve talaşı sık sık temizleyerek hem verimlerinin düşmesini engellemiş hemde ömürlerini uzatmış olursunuz.
5- Her ne kadar ahşap imalat yapılan her yerde sigara içmek yassak sa da, bir sigara içen bulup, dip köşe her yerde bütün kapıların ve pencerelerin etrafına sigara dumanı üfletiniz. Adamın ciğeri yere düşsede siz bütün hava kaçaklarını görmüş olursunuz. Bütün pencere ve kapıları hava kaçağını önleyecek fitiller ile donatınız !
6- Enerji tasarruflu lambalar ile aydınlatmada % 75 e varan tasarruf, bırakın kriz dönemini normalde bile muthiş bir kazanımdır.
7- Arada sırada girilen, geçilen yerlerdeki aydınlatmalarınızı PIR dedektörler ile donatınız ki yalnız adam geçerken veya girince yansınlar ve de “açık bırakmışlar yine #$xXX! ” tarzı aydınlatmadan kurtulunuz.
8- Peki kirli tozlu lambaların %25 daha fazla enerji tükettiğini biliyormusunuz ? Motorların üzerindeki talaşı, tozu temizlerken bir zahmet elinizi uzatıp birde lambaların tozunu, toprağını tamizleseniz iyi olacak gibi. Tabiki kuru bezle yada üstüpü ile !
9- Isıtma sisteminizdeki bütün boruları su sızdırıp sızdırmadıklarını görmek için kontrol ediniz, radyatörlerin havalarını senede 2-3 kez alınız.
10- Büyük pencerelerde kullanılan perdeler, güneş kırıcılar, filmler, özellikle güney ve batıya bakan cephelerde yazın inanılmaz şekilde çalışma ortamını iyileştirirken, kuzey ve doğu cephelerde kullanılanlar ise kışın ısıtma giderlerinizi düşürmede büyük katkıda bulunacaklardır.
11- Bütün su tesisatınızı, sızıntı ve kaçaklara karşı yılda 1-2 kez kontrol ediniz. Bu susuzlukta faydası olacaktır.
12- Eğer sıcak su imkanı var ise, su ısıtıcınızın termostatını en fazla 50 derecede tutunuz. Çoğu insan için 42 santigrat derecedeki su yeterince sıcaktır ve hatta duş bile alınabilir.
13- Bulaşık – çamaşır makinesi kullanılan bir tesis ise bulaşılarınızı 50 derecede, çamaşırlarınızı ılık suda yıkayınız. Durumaları soğuk su ile yaptırınız. Soğuk suda temizleme yapan tomarla deterjan mevcuttur. Bunları kullandırınız.
14- Buzdolabı var ise, buzdolabı ideal sıcaklığı +5 derece ve derin dondurucu ideal sıcaklığı -18 derecede olduğundan emin olunuz, ayarlayınız.
15- Atelyenize, fabrikanıza alacağınız buzdolabı, klima gibi cihazların A sınıfı olmasına dikkat ettiğiniz gibi, diğer makine ve cihazların alımında da enerji tüketimlerini, sarf melzemesi türlerini mukayese ediniz ve çevreci olanları tercih ediniz.
16- Kurutma fırını var ise, kontrol için kapısını anlamsız bakınmalar için gereksiz yere açmayınız. Her açtığınızda hatırı sayılır derecede sıcak hava dışarı kaçacaktır.
17- Yağı dolgu macunu kıvamına gelmiş bir rulmanın çalışması, benim 70 yaşında pedal çevirmeme benzeyecektir. Makinelerinizin yağlanacak aksamlarını yılda en az 3 kez yeni baştan yağlayınız. Aynı enerji ile daha çok iş elde edeceksiniz.
18- Artık bundan sonrası için sizde birkaç madde bulup listeyi daha çok para kazandıracak şekilde uzatabilirsiniz. Hele eklediğiniz yeni maddeleri banada yollarsanız pek güzel olur.

ahsapatelyesi.com yayında iken bu yazıya yazılmış yorumlar:

sedat diyor ki: 15 Ağustos 2013, 21:05

wc rezervuarlarının içine su dolu 1,5 lt.lik pet şisesi konulursa her sifonda tasarruf edilebilir.