Bayramören Köprüsü

Amerika ile ilgili olarak, turizm konu olduğunda, her nedense hep üzeri çatılı bir ahşap köprü resmi gözümün önüne gelir. Sanki birde ” Adamlarda tarih yok işte bunları koyuyorlar” gibi laflar.

Hiç anlamamışımdır niye bir köprünün üstü kapansın. Son derece saçma geliyordu. Hani ne yani buraya mı sığınıyorlardı yağmurda ? ” Amerikan milleti işte !” derdim.

Bilmiyorum ki bizim memlekette çatılı, kapalı dünya kadar köprü varmış:

Üstelik yeni öğrendimki kar – buz tutmasın, üzerinde yürüyen kayıp düşmesin diye bunların üzerini örterlermiş. Utandım.

Bunlardan BAYRAMÖREN KÖPRÜSÜ Çankırıda, Bayramören ilçesinde, melen Çayı üzerinde. Ne zaman yapıldığı belli değil. 2001-2002 yılında Karayolları Genel Müdürlüğü restore ettirmiş, ne de iyi etmiş.

Köprünün uzunluğu 50, eni 3,40 metre. Yığma taş üzerine ahşap ile yapılan ayaklar taşıyor. Kızılçam. Şöyle göz kararı baktığım zaman mesnetsiz geçilen açıklık 10 metre civarında. Ancak ayaklardaki çatkı çok entresan.

Bayramören ilçesi yamaç paraşütü ile meşhur olunca bu köprüde turizmcilerin ilgisi ile tanınır hale gelmiş. Yoksa ne mimarlık ne ahşap konusundaki kaynaklarda rastlamamıştım.

Ayak çatkısının yakın plan fotoğrafı internetten: Dr. Murat Erdoğan çekmiş. Diğer resim ise www.tatil-yeri.com adresinden. Bu sitede bir kaç değişik fotoğraf daha var.


ahsapatelyesi.com yayında iken bu yazıya yazılmış yorumlar:

  1. İsmail Gemiş diyor ki: 08 Şubat 2012, 10:50

Köprü çatısı, aylarca emek verilerek yapılan köprünün doğal şartlardan korunması ve mukavemetini yıllar geçtikçe kaybetmemesi için düşünülen düz mantık uygulamadır. Güneşten kavrulursa, direk yağmur suyu yer ve aylarca kar altında kalırsa köprünün kullanım ömrü kısalır.(SANAYİ DEVRİMİ ÖNCESİNDEN BAHSEDİYORUZ…)

Arif diyor ki: 18 Şubat 2014, 13:00

Köyümün köprüsüdür. Yüzlerce hatıram vardır. Her taşı, ağacı hatıra kokar. Alıp götürür beni altından akan çay uzaklara.