Doğal Kurutma Kuralları: TS 1502

Standart denilince hepimizin yüreği hoplar nedense. Oysa çoğu standart uyulması kolay ve parasal yükü olmayan basit kurallar içerir. Hele ahşap konusunda iş iyicene kolaylaşır ama nedense pek kimse yanaşmaz. İşte, standart denilince korkmamanız gerektiğini gösteren güzel bir örnek:
TS 1502 Kerestenin Doğal Kurutulması Kuralları

Bu standartın başında da tarifler görüyoruz. Değişik ve önemli olan bir-ikisini sözlük bölümü için ayrıca yazacağım: Higroskopik Dengeleşme ve Etken Kuruma Dönemi. İkisi de önemli kavramlar.

Arkasından geçiyoruz standarta adını veren kurallara. İlki İstiflere Ait Kurallar ki hemen TS 1350 ye, ayrı bir standarta gönderme yapılıp İklim Koşullarına Ait Kurallar’a geçiliyor. İklim koşulları her bölge, her kent için, hatta her mahalle için değişik olacağından burada pek fazla bir ” Kural ” bulamazsınız. Sadece fşkşr verilmekte.

Sonraki bölüm Çeşitli Cins Kerestelere Ait Kurallar.

Korkmayın hemen ! Bir örnek alalım bakalım standart ne diyor:

1.3.2.1- Çam ve Sedir ( Pinus ve Cedrus )

Çam ve sedir kerestesi için hava akımı elverişli olan açık havadar yerlerde geniş aralıklı sandık biçimi istifler yeğlenir (TS 1350).

Neymiş ?
Açık ve havadar bir yer bulup, geniş aralıklı sandık biçimi istif yeğlerseniz çam ve sedir kerestenizi TS 1502 ye göre kuruttum diyebilirmişsiniz !

Ne var ki bunda korkup kaçacak ?
Hem laftaki havaya bir bak: ” TS 1502 ye göre kurutuyoruz
Beh breh.
Pek de havalı oluyor canım !

Hemen TSE den ahşap ile ilgili standartları alıp işe koyulun. Faydasını göreceksiniz.