Kesim şemaları ya da cutting diagrams

Yabancı kaynaklı özellikle Amerikan sitelerinden plan indiriyor, bakıyor, gönül gezdiriyorsanız, teknik çizimlerin yanı sıra malzeme listesi ve kesim şemalarının da verildiğini göreceksiniz

Kesim şemaları illa ahşapta değil örneğin biçki – dikiş işlerinde, annemin Burada dergisinde  bile gördüğüm bir medeni iştir.

Amaç kumaş olsun, ahşap olsun malzemeyi ziyan etmemek, ettirmemektir.

Bu amcalarda bir de tazminat müessesesi çalıştığı için, malzeme listesi verip 1 plaka kontraplak dediğinizde, birde o bir plakayı nasıl kesip de yetireceğiniz önem kazanıyor. Tutup da kafadan, rastgele keserseniz bir değil 3 plaka ile bile işi bitiremezsiniz.

Kulakları çınlasın, baba yadigarı usta başımız Ali Demir bir kesim yapardı inanılmaz. Herif oturur 300 MDF keser el kadar fire vermez. Elinde ne optimizasyon programı var ne kesim şeması. Hepsi kafada.

Gençlik zamanımda, MDF daha icat edilmemiş, bende oturur kareli kağıda 183 x 366 cm sunta ölçüsüne denk gelecek dikdörtgenler çizip, ustalara neyi, nasıl, nereden kestirirsem az fire veririm diye şemalar çizerdim.

Dedem rahmetli, kereste için benzer bir iş yapıp, tek tek, her kalas nasıl dilinecek, kurşun kalemi ile işaretlerdi.

Şimdi bu yabancı sitelerde gördüklerinizi nasıl kullanacağınıza gelince; Inch – foot gibi İngiliz ölçüleri ile ilgili yazdığım yazıdaki bilgilere istinaden plaka veya kalası veya kumaşı bizim santime, metreye çevirin ve en sağlamı benim gençliğimde yaptığım gibi bu bilgileri kareli kağıda geçirip bizim ölçülere ve malzemelere uyarlayın. Bir kaç kez bu kopyacılık işlemini tekrarladıktan sonra zaten artık ihtiyacınız kalmaz, kendiniz bir kolayını bulursunuz.

Büyük tesislerde, en az fire ile neyin nasıl kesileceğini belirlemek için optimizasyon programları kullanılır ki, aynı işi bilgisayar marifeti ile yaparsınız. Başka bir faydası ise hata durumunda kimse işinden olmaz: Suçlu bilgisayardır !