Şantiyede çakma ana kirişler

Buradaki çakma lafı iki anlamda da doğruyu ifade ediyor:

1- Sahte. Yani doğru dürüst lamine kirişin çakması

2- Çiviyle çakılmış.

Zaman zaman döşeme kirişlerinin altında, döşeme kirişlerini taşıyacak ana kirişlere ihtiyacımız olabiliyor. Bunlar ciddi yükler taşımak zorunda oldukları için normal kereste kesitlerinin üzerinde kesitlere sahip olmak durumundalar ve biz bu ölçüleri sıra sıra ahşabı birbirine tutturarak elde ediyoruz. En bilinen ismi lamine kirişler. Ben bu yazıda sizlere şantiyede, çivi ile çakılarak oluşturabileceğiniz ana kirişleri anlatmaya çalışıp, en sonrada açıklık tablosunu vereceğim.

Her ne kadar daha başka sayılar da kullanılabilirsede, işi biraz olsun basitleştirmek için yan yana 3, 4 veya 5 sıra ahşap kalasın birbirine çakılması ile oluşan ana kirişleri ele alacağız.

Bu işi yaparken kullanacağımız kalas ölçülerini de sınırlayacağız. Kabaca; 4 kalınlık, 20 lik, 25 lik ve 30 luk kalas, bunları 3, 4 veya 5 sıra yan yana çakarak ana kiriş oluşturuyoruz. Bunların dışındaki varsayımlar mühendislik hesabı gerektiriyor.

Şimdi, başka bir kavram giriyor işin içine: Desteklenen mesafe.

Biraz karışık gibi. Önce bir resim koyalım bakalım. Sanki daha kolay anlaşılacak o zaman.

Yaptığımız iş şu:

Ana kirişimizin üzerinde taşıyacağı döşeme kirişinin, sağda ve solda geçtiği açıklıkların yarısını alıp topluyorsunuz. Bu çakarak oluşturacağımız ana kirişimizin desteklediği mesafeyi veriyor. Çakma ana kiriş açıklık tablosundan bu ölçüye göre bir seçimde bulunacağız.

İkinci kıstasımız, şantiyede çakarak yaptığımız ana kirişimizin üzerinde kaç konut katı taşıdığı olacaktır.

Önemli bir nokta çakarken kullandığımız çiviler, çivi çaktığımız noktalar:

Sanırım bu resim yeterince açıklıyor nasıl çakacağımızı. Kalas boyları yetersiz gelirse nerelerde ek yapabileceğimizi de görüyorsunuz.

Resmin üzerinde tıklarsanız büyüyeceğini unutmayınız.

Tamam çakarak yapacağızda kaçlık çiviyle çakacağız ?

Bu resimde sanırım çivi seçiminize yardımcı olacaktır. Bu örnekte yan yana 4 sıra kalas birbirine çakılarak ana kiriş oluşturuluyor.

Sıra geldi tablomuza. Aşağıda PDF dosyası olarak verdiğim tabloyu indirdiğinizde şöyle kullanacaksınız:

Önce, ana kirişinizin üzerinde taşıyacağı kat sayısına göre ilgili bölgeye gidiniz.

Sonra, ana kirişinizin üzerinde taşıyacağı döşeme kirişlerinden hesap ettiğiniz ” desteklenen mesafeyi” sol sütunda kereste sınıfına göre bulunuz.

Şimdi kaçlık kalaslar ile ve kaç sıra kalası yan yana çakmak istediğinize göre geçebileceğiniz açıklığı bulunuz.

Kolaymış değil mi ? Ama her zaman işler bu kadar kolay olmuyor. Geçeceğiniz açıklık belli, desteklenen mesafe belli ise, kaçlık aklasla kaç sırayı çakarak yeterli kuvvette ana kiriş çakacağınızı bulmak içinse, bu sefer, tablo içinde gezinmeniz gerekiyor.

İşte tablomuz:

Eğer tıkladığınızda tablo açılmıyor ise bilgisayarınıza ücretsiz Adobe Reader yükleyiniz.