Ahşap Koleksiyonu

Yıllar evvel görmüştüm ve çok istemiştim ama alamamıştım. Çok para idi. Bir sürü orijinal masif ahşap parçası. Hangi ağacın neye benzediğini görmek, dokunmak koklamak !

Şimdilerde Amazon’da çok var ama gümrük meselesi malum, takılıp kalıyor. Masif olanlar var, kaplama cinsleri ile yapılmış olanlar var.

Bir tesadüf bu koleksiyona burada, burnumuzun dibinde denk geldim. Aslında Antalyalı bir arkadaşın ismi geçiyor: Servet Yazıcı tarafından tasarlanmıştır deniyor. Satıldığı yer İstinye Park’ da Continuum isimli hediyelik eşya dükkanı. İnternetten satışları da var. 2 günde geldi.

Bence ahşap ile oradan buradan ilgisi olan herkesin edinmesi gereken bir koleksiyon bu. İyi düşünülmüş bir ambalajdan çıkan çok şık bir kutuda daha doğrusu çantada 100 ayrı ahşap cinsinin masif örnekleri bulunuyor.

Kapakta ahşap cinslerinin isimleri sıralanmış.

Çok hoş değil mi? Gel sana pul koleksiyonumu göstereyim cinsinden !! aşağıda örnekler, kapakta fihrist.

Her bir örneğin bir yüzü cilalı diğer yüzü ham. Her bir örneğin üzerinde o ağaç ile ilgili ansiklopedik bilgiler var. Size örnek olsun diye rastgele seçtim: 75 numaralı örnek : Okan ağacı . Bende ilk defa duyuyorum. Soldaki beyaz kısımdan çektiğiniz zaman şeffaf plastik gömlek içerisindeki masif ahşap dışarı çıkıyor.

Aşağıda cilalı yüzüne bakıyoruz. Burada Okan ağacının %12 bağıl nem durumundaki yoğunluğu, %1 nem kaybetmesi sonucunda göstereceği hacimsel büzülme, darbe mukavemeti, bükülme mukavemeti, elastikiyet modülü gibi fiiksel özellikleri yanı sıra, kullanım alanları, dayanıklılığı ve koruyucu uygulanması gibi bölümlerde faydalı bilgiler var. Benim en çok hoşuma giden ise, tutkallama, cilalama,vidalama işlemlerine uygunluğunun ve makinelerde ve kurutmadaki performansı hakkında da pratiğe yönelik bilgiler verilmiş olması. Tabii ki Okan ağacının botanik ismi sağ üstte unutulmamış: Cylicodiscus gabunensis. Mimosaceae ailesindenmiş kendisi.

Bu resimde cilasız, ham olan yüz. Okan ağacının nerede yetiştiği haritada, ticari isimleri ve yerine kullanabileceğiniz alternatif ahşaplar ise liste olarak sıralanmış.

Bence ahşap ile oradan buradan herhangi bir ilişkisi olan her bir vatandaşın edinmesi, hele hele okulların ve de benim gibi zart zurt etmeyi sevenlerin kesinlikle edinmesi gerekiyor. İnternetten aldığınızda nedense Antalya’da bir adresten geliyor. Umurumda değil. Yalnız Continuum sitesinde tasarımcı olarak Servet Yazıcı diye bir isim var ki, eğer bunu bizden biri tasarladı ve yaptı ise helal olsun. Hem düşüncesine, hem emeğine hemde nereden öğrendiğini merak ettiğim İngilizce sine. Evet tek kötü tarafı bu: İngilizce.

Bir kötü tarafı daha var: Çok iyi korumanız gerek. Yavaş yavaş örneklerin eksilme, yürütülme, kaybolma ihtimali pek yüksek.

Kaça patlayacak ?

879 TL indirimde ki fiyatı bu.

Ne yapın edin, alın !


ahsapatelyesi.com yayında iken bu yazıya yazılmış yorumlar:

  1. Ali Çetin İdil diyor ki: 04 Mart 2013, 14:19

Güzel bir kolleksiyon. Korumacıların işine yarar doku ve lif incelemesi vs. için oldukça yararlı.
Aklıma gelmişken söylemek isterim Mithatpaşa Sanat Enst. okurken yaz tatilinde çalışıp para kazandığım ahşap oyma ustası vardı. yatak takımlarına süslü karyola başlıkları vs hazırlardı. İzmir mezarlık başındaki atelyesinde O senin sözünü ettiğim ahşap rendeyi gördüğümü hatırlıyorum (Yıl 1950)