Bilin bakalım

Geçtiğimiz pazar günü sevgili bacanağım ile antika pazarına gittik. Genelde bunu hep yapıyoruz. İkimizde seviyoruz. Bazen bir iki eski dost rast geliyor, hoş oluyor.

Evet. Tezgahın altında, yerde aynen böyle duruyor idi. Bilin bakalım bu ne ?

Döndürdüğüm zaman arkasının görüntüsü de bu !

Bilebildiniz mi ?

Satıcı yaşlıca adam bu parçanın Kayseri’den, Eskipazar’dan geldiğini söyledi. Eskipazar neresidir bilmiyorum.

Ancak parçanın üzerindeki süslemeye bakarmısınız. Ne kadar otantik.

Evet. Satıcının deyimi ile bu bir ” Şifreli kapı kilidi ”

Asıl uygulamada kilit, dört delikten kapıya vidalanıyor, hatta cıvatalanıyor. Sadece yukarıda, ikinci fotoğrafdaki gibi süslemeli bir kare blok görüyorsunuz. Fotoğrafta sağda görülen çıkıntı kilidin dili. Karşıda bir yere girerek kapıyı kilitlemiş oluyor. Soldaki süslemeli çıkıntılardan alttaki kilidin kolu, üstteki ise anahtar görevi görüyor.

Şimdi, normalde görünmeyen iç yüzünü çevirip nasıl çalıştığına bakalım. Tekrar baştaki resme bakalım.

Şimdi de taşınırken dağılmasın, karışmasın diye kullandıkları kartonu ve anahtarı çıkaralım. Teneke bantlarda, keza, montaja kadar mekanizma dağılmasın diye. Anahtarı kilidin altına koyalım. Kapı kilitlenmiş durumda. Anahtar alınmış. Kilidin dili karşılığa girmiş.

Kilidi açmak için anahtarı ters olarak sokuyoruz. Ve yukarı itiyoruz. Gördüğünüz gibi kilidin dili tutan parçaları yukarı çekiliyor. Kilit dili serbest kaldı. Serbest kalan dilin kolunu çekiyorsunuz. Kapı açılıyor.

İşlem kilitlemek için tersine işliyor.

Anadolu insanından %100 ahşaptan kapı kilidi !

Kaça aldım diye sorarsanız; 350 dedi 300 e bıraktı. Fazla direnmedim. Belki kazık yedim, çok para falan ama ben böyle bir parça edinmekten ve sizlere aktarmaktan çok mutlu oldum :))