Etken Kurutma Dönemi

Basit ve önemli bir kavramdır.

TSE şöyle tarif etmiş:
Etken kurutma dönemi, doğal kuruma için hava rutubet ve sıcaklığının en uygun olduğu dönemdir.
Ve devam etmiş:
Türkiye’de nispi hava rutubeti ve sıcaklığın yıllık değişimine göre etken kurutma dönemi Mart ortalarında başlar Eylül ortalarına kadar sürer. ( TS 1502 )
Ayrıca yukarıdaki grafiği de vermiş.

Peki biz bu kuralı, kavramı nasıl uygulayacağız?

Ne yazık ki metorolojiden bulunduğunuz kasabanın, şehrin son 30 yıllık sıcaklık ve rutubet ölçümlerine ulaşmanız çok zor. Yabancı dil biliyorsanız yabancı kaynaklardan ulaşmanız daha kolay.

Madem biz doğal kurutma gibi bir işe kalktık zaten acelemiz yok demektir. Bu yılın sıcaklık ve rutubet değerlerini kendimiz ölçüp, benzer bir grafiği çizip, seneye uygulayabiliriz.

Bu iş için bildiğiniz bir termometreye, bir adet rutubet ölçere ( Hygrometre ), bir deftere, kaleme vede bayağı bir azim ve sabıra ihtiyaç vardır.

Hygrometre yapı marketlerde genellikle termometre ile ikili yada barometrenin de katılımı ile üçlü kadranlara sahip aygıtlar olarak satılıyor.

Grafikte göreceğiniz üzere, hava sıcaklığının artması ile havadaki nispi nem oranı düşüyor. Nedeni buharlaşma. Hava sıcaklığının düşmesi ile de tersi oluyor ve rutubet artıyor.

Eğer rutubet hava sıcaklığının üzerinde ise keresteniz bu rutubeti emmeye başlıyor. Hava sıcaklığı nem oranının üzerine çıktığında kerestenin içerisindeki rutubette buharlaşarak azalıyor.

Sizin bulunduğunuz semt, köy, kasabanın şartlarına göre bu grafiği çizdiğinizde, iki çizginin kesiştiği iki tarihe ulaşıyorsunuz. Diyelim ki 5 Nisan’da hava sıcaklığı nem oranının üzerine çıkmış ve 22 Eylül’de altına inmiş. Üstelik baktınız 5 yıldır da bu tarihler üç aşağı beş yukarı tutuyor. Demek ki sizin kerestenizi Şubat’ın ortasında istifleyip Hazirana kurur inşallah durumunuz pek bir hayal oluyor.

Sizin oralarda kurursa 5 Nisan’la 22 Eylül arasında kurursa kuruyacak demek ki.
Bizim buralarda değişik bir vaziyet olabilir. Boşuna heveslenmeyelim.
Şimdi gördünüz mü ilimin, bilimin faydasını ?