Mineral Oil nedir ? Bebek yağı olmasın !!

Sn. Engin Topuzkanamış demiş ki:

Mineral Oil nedir acaba ? Bebek yağı gibi bir tahminim var demiş.

12 den vurmuş:

Amerikanca’da Mineral Oil dedikleri, bitkisel olmayan, alkenlerin hafif karışımı olan, petrol ürünü bir çeşit yağ olup sıvı petrol veya sizlere daha da tanıdık gelecek olan sıvı parafin olarak ta anılan yağdır. Bu kadar kimya yeter, gelelim sadede:

Evvet, bebek yağı parfüm katılmış sıvı parafindir. Bazı göz altı ve cilt  kremleride aynı meret ile yapılır. Çünkü ucuzdur.

Sanayide, örneğin yağlı radyatörlerde kullanılan yağ işte bu yağdır. Isı iletme ve elektrik iletmeme özellikleri nedeni ile. Trafo yağı da denirmiş.

Gıda sanayiinde, bazı gıdalar ile E905 olarak yuttuğunuzu da hatırlatabilirim. Özellikle şekerlemelerde.

Bir türlü çıkmayan, çıksada tutkalı yerinde kalan barkod etiketlerini çıkarmak içinde kullanabilirsiniz.

Eczanelerde sıvı parafin olarak bulabilirsiniz.

Fast-food tezgahlarının üstündeki pırıl pırıl yiyecek fotoğraflarının çekimi sırasındada parafin sprey edilir ki parlak görünsünler. Bu gizli bir meslek sırrıdır !

Amatör arkadaşlar bazı mum ve kandillerde kullanıyorlar.

Bizi ilgilendiren yönü ise şudur:

Ahşap kesme tahtalarında, salata çanaklarında , servis tabaklarında bildiğimiz cilalar ve yağlar yerine mineral oil, sıvı parafin kullanılır. Kokusuz tasızdır ve çok ince çatlakları doldurarak buralarda bakteri üremesini engeller. Yolunuz düşerse İkea böyle bir ürün satıyor. Mutfak aletleri bölümünde, bıçakların yanında !

Sn. Topuzkanamış attı da tutturdu mu, yoksa beni gaza mı getirdi bilmiyorum ama bakınız ne kadar iyi oldu, yazmış oldum.

Yazıda fotoğraf niye yok ? Çünkü Mineral Oil; renksiz, şeffaf, kokusuz bir madde. Fotoğrafı var, satır aralarına koydum ama siz göremiyorsunuz

ahsapatelyesi.com yayında iken bu yazıya yazılmış yorumlar:

  1. Engin Topuzkanamış diyor ki: 03 Aralık 2013, 21:55
    Ustacım teşekkür ederim. Seyrettiğim videolarda (özellikle sizin de belirttiğiniz, kesme tahtası, salata tabağı vs. yapımında) bunu kullanıyorlar. Sıvı parafin meselesi “atmamda” yardımcı olmuştu.
    Bu arada, size bir soru sormak istediğimizde yorum bölümünü kullanmak zorundayız (en azından ben göremedim başka bir bölüm). Şöyle “Murat Usta’ya Sorun” gibi bir başlık olsa fena olmazdı derim.
    Tekrar teşekkürler.
  2. Ozan Özdemir diyor ki:12 Ocak 2014, 12:37
    Merhaba. Bilgiler için teşekkürler. Benim de bir sorun var ama başka bir şey ile ilgili…
    Eski bir ud un üzerinde – Manol usta yapımı bir ud- klavye ve kafes süslemelerinde beyaz kemik işleme gibi görünen kısmı bildiğim kadarıyla o zamanlar süt tozu ile sıvı bir karışım hazırlayıp önceden hazırlanan boşlukları doldurarak yapıyorlarmış. Şimdilerde döküm polyestere hızlandırıcı ve az miktarda renkli boya katarak yapılabiliyor yine de eski yöntem ilgimi çekiyor benim. Biraz araştırdım ama net bir bilgi bulamadım bunun hakkında. Bİr bilginiz varsa paylaşırsanız sevinirim. İyi günler.
  3. Murat USTA diyor ki:22 Ocak 2014, 11:22
    Merhaba;
    Bende bilmiyorum. Süt boyası eski Amerikan alışkanlığı ama süt macunu hiç duymadım. Yeni bir araştırma konusu çıktı bana
  4. Tekin diyor ki:22 Ocak 2014, 11:50
    Merhaba,
    Parafin bir petrol ürünü değil mi? Kesme tahtasında kullanmak parafinin yiyeceklere bulaşmasına neden olacaktır. Bu da sağlık açısından pek iyi bir şey olmasa gerek.
    Tahtayı korumak için tavsiye edebileceğiniz başka bir yöntem var mı acaba?
    mutlu günler.
  5. Murat USTA diyor ki:22 Ocak 2014, 12:34
    Sn. Tekin;
    Bebek yağını bebeklerin cildine sürmemize izin verildiğine göre zararlı değil herhalde diye düşünüyorum. Büyüklerimiz izin vermiş. Doğrusunu isterseniz, artık ben ne zararlı ne değil, özellikle market alışverişinde, ipin ucunu kaçırmış durumdayım.
    Ama sorunuzun cevabı: Ben yağlıyorum. Zeytinyağı, ayçiçek yağı hepsi olur. Hafifçe sürün, 5 dakika bekleyip fazlasını kağıt havlu ile toplayın. Rengi attıkça yaparsınız.
    Şimdi hangi zeytinyağı sağlığa zararlı hangisi değil diye sormayın ama
  6. oğuz aydın diyor ki:21 Kasım 2014, 20:39
    Değerli arkadaşlar,
    bebek yağında parafin kullanımı yasaklanmıştır. Mineral oil olarak, parafinli mineral oil üreten firmalar mevcut. Hatta, bir tanesinden deneme yapmak üzere numune istedim. Sonucu burada paylaşacağım. Fakat, eczanelerden bebek yağı yerine yukarıda ki yazılarda da bahsedildiği üzere sıvı parafin talep etmek daha uygun.
    Bu tür yağların uygulanmasında iyi netice almanın yolu,ahşaba çok iyi zımpara uygulanmasından geçiyor.
    Çok ilginçtir ama ,ayakkabı cilası da iyi netice vermektedir.
    Ayrıca, doğal ahşap mobilyalarda kullanılmak üzere gerçek doğal ARI CİLASI VE YAĞI kullanılmaktadır.Ben Avustralya’da ki bir üretici firmadan numune bazında istedim ve gönderdiler. Bu tür cilalar, yeni trend %100 organik mobilyalarda kullanılmaktadır.
    Konumuz harici olabilir ama bilgi olması açısından, tutkal olarak da balık kemiğinden özellikle Mersin balığı kemiğinden üretilen tutkal kullanılmaktadır.
    herkese saygılar
    Oğuz Aydın