Sistire

Ahşap işleme aletlerinin en basiti, en sadesidir. Kolu – sapı, sağı – solu, önü arkası yoktur. Bu sihirli çelik parçası kendine özgü ince talaşı ile ipeksi perdahlar yapar. İşin sırrı bilerken oluşturduğunuz gözle görünmez bir çapakta, minicik bir kancadadır.

TDK sözlüğüne ( http://www.tdk.gov.tr/ ) göre, ( si’stire ) Rumca bir sözcük ve “Bir tahtanın üzerindeki ufak pürüzleri giderip onu dümdüz bir duruma getirmeye yarayan ince çelik lama” olarak ifade edilmiş.

Kaplama ek yerlerini temizlemede, tutkal artıklarını kaldırmada ve daha bir çok ince perdah işinde kullanılan pratik bir yöntemdir.

Genellikle 5 – 6 cm eninde ve 15 cm boyunda, 0.50 veya 0.75 mm kalınlıkta ve C-30 ya da C-40 sertliğindeki karbon çeliğinden kesilirler. C harfi karbon miktarını işaret eder. İnce ve yumuşak çelikler daha çabuk körlenirler. Yüksek kalitede bir sistre muhtemelen C-50 çeliğinden kesilmiştir.

Çekilerek veya itilerek kullanılması ustanın maharetine kalmıştır. Ama mutlaka ağacın damarları yönünde ve hafif bir açıyla sistire işi yapılır. Kimi usta bilerken yağ taşı, kimisi eğe kullanırken kimi usta masat ile kimiside en yakındaki ıskarpilenin kenarı ile işini bitiriverir.

Kollu sistire
Bildiğimiz sistirenin takıldığı iki yanında ahşap yuvarlak kolaarı olan basit düzenek. İyi tarafı hızlı kullanımda ısınan sistire elinizi yakmaz. Kötü tarafı sistireyi bükemez, hissedemezsiniz.

Sistire Makinesi
Parkecilerin kullandığı, döşenmiş parke yüzeyini perdahlayan elektrik motorlu makinedir. Yüksek hızı nedeni ile toz halinde talaş yapar ve bu toz bez bir torbada toplanır.